LANTBODEN I BÖSTE
/

Svenskt   Närproducerat   Ekologiskt /

 

INSPIRATION

På den här sidan kommer du hitta inspiration, recept, idéer som kommer både från oss och våra kunder.

Lammstek 

Lammsteken sitter längst bak på lammet dvs skinka och övre del av låren. Steken serveras med fördel urbenad grillad (indirekt) på grillen eller brynt i panna och sedan avslutad på lägre värme ( 120-135 gr) i ugnen, för att få den riktigt saftig och god. Jag rekommenderar att den serveras vid 58-60 gr innertemperatur, dvs medium rare- medium för att bibehålla så mycket smak som möjligt. Den kan givetvis serveras mer stekt upp till 70 gr (välstekt) men då tappar den både smak och får en hårdare textur/ konsistens på köttet. Även om lammet gått fritt och fått en god smak av örter, gräs och vilda växter, rekommenderar jag att man marinerar köttet minst några timmar, gärna ett dygn innan tllagning. 

Mixa en olja du/ ni gillar med lite rosmarin, timjan, vitlök, ramslök, chili, färsk citron, salt och peppar och pensla köttet runt om och låt dra.

Om vi ska prata tillbehör nu till påsk och på våren så tycker jag att rotfrukter i alla smaker passar utmärkt (potatis, morötter, palsternacka, rotselleri) både som rostade i ugn eller på grill och även som gratäng med grädde och nån riven favoritost på toppen.

**********

Färsk Skånsk Kyckling från Varmlösa

Ett familjeföretag som öppnade portarna till ett litet fågelslakteri år 1990 på en gård i Varmlösa och

blev Varmlösa Allfågel. Idag består det inte bara av det lilla lokala slakteriet utan även av en omsorgsfull uppfödning av majskyckling, ekologisk kyckling och gäss. Deras fåglar går i stallar med gott om utrymme och naturligt ljus. Fåglarna slaktas på deras egna slakteri vilket betyder korta transportsträckor och väl omhändertagande. Vi tror på bra mat som är närproducerad & på råvaror av god kvalite därför samarbetar vi med Varmlösa Allfågel.

När jag ska tillaga kyckling så brukar jag använda grillen som både ger en härlig smak & en fin färg om man är lite försiktig. Jag brukar uteslutande använda hel kyckling som gör att slutprodukten blir saftigare och mer smakrik annars är det enkelt att stycka och grilla i bitar. Gnid in fågeln i en torr rub (som jag rekommenderar till flankstek) & grilla till 70-72 gr in till bröstbenet. Servera med en god pasta/ potatissallad (sommartid) eller en god rotfruktsgratäng(vintertid) samt en god dressing, grönsallad och ett gott bröd som ni gillar.

**********

Majonäs med exempelvis ramslök

20 st Ramslöksblad

2 st Äggulor

2 tsk Dijonsenap

1 msk Vinäger ( vit eller röd)

2 dl Rapsolja

2 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

Du kan blanda i andra örter än ramslök efter eget smak och tycke. 

Så här gör du:

Blanda ramslök, äggulor, senap, vinäger, salt & peppar i en mixer och kör ca 30 sekunder sen tillsätt oljan droppvis till du får en slät, tjock och krämig majonäs. Smaka av och servera.

**********

Kansas City Dry Rub

4 msk farinsocker, 2 msk paprika, 1,5 tsk svart peppar( grovmalen), 1,5 tsk salt, 1 tsk chili peppar, 1,5 tsk vitlökspulver, 1,5 tsk lökpulver, 0,5 tsk cayennepeppar. Blanda alla ingredienser väl och lägg det som blir över i en lufttät burk så håller blandningen i ca 6 månader. Rubba ( gnid in) ditt kött innan du lägger det på grillen.Var noga med att vila köttet 10-15 min efter grillning så att det behåller sin köttsaft och smak och tänk på att det går 'efter' så att ni tar av det några grader innan den temperatur ni vill servera vid. Tillbehör till en grillad flankstek är högst personligt men jag brukar bara servera lite rostade rotfrukter ( morötter, palsternacka, rödbetor, jordärtsskockor) en god grönsallad, grilldressing eller Bbqsås samt ett riktigt gott bröd. Lycka till och låt väl smaka!


**********

Syltade Ekologiska Citroner

2 kg ekologiska citroner

1 liter vatten

1 dl havssalt

0,5 liter vitvinsvinäger

2 dl strösocker

2 st lagerblad

1 st kanelstång

3 st kryddnejlikor

1 tsk grovmalen svartpeppar

Så här gör du: Tvätta citronerna noga, skiva i ca 1 cm tjocka skivor och lägg i väl rengjorda burkar. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Häll lagen över citronerna, se till att det täcker ordentligt. Låt mogna i minst 2-3 veckor innan dom serveras.

**********

Konserverade Rotfrukter

500 gr Mixade rotfrukter (morötter, palsternacka, rotselleri, jordärtskocka, gul rödbeta & rättika).

1,5 dl ättiksprit 12%

6 dl vatten

2 dl strösocker

0,5 dl finhackad citrontimjan

3 st hel stjärnanis

1,5 msk hel Kummin ( lättstött)

1,5 msk fänkålsfrö (lättstött)

3 st lagerblad

2 tsk finsalt

2 tsk nymald svartpeppar

Ett enkelt och jättegott tillbehör under sommaren.

1)  Skär ner rotfrukterna för hand i lika stora bitar. 

2)  Koka upp övriga ingredienser och tillsätt rotfrukterna & låt koka till rotsakerna har lite kärna kvar (al dente). 

3) Dra åt sidan och slå upp på väl rengjorda glasburkar, låt dra ett dygn sen är det klart att användas. 



 

**********

Picklad Rödlök


1 dl Ättika 12 %

2 dl Strösocker

3 dl Vatten

2-3 st Rödlökar

1 msk Citrontimjan

Jättegott tillbehör till exempelvis grillade hamburgare. Så här gör du:

1) Blanda ättika, socker, vatten & hackad citrontimjan i en kastrull och koka upp, låt svalna.

2) Skär rödlöken i smala skivor.

3) Slå lagen över rödlöken och låt dra några timmar, sen är det klart att servera.